Ga je mee op ontdekkingstocht met Lequ?

Lequ staat vol met de mooiste fragmenten uit kinderboeken, strips, informatieve boeken en nog véél meer..

“Hi leuk je te ontmoeten! Heb je een vraag? Laat dan een bericht achter via de contact pagina”

Lequ biedt een oplossing

Uit het onderzoek ‘Leesbevordering basisonderwijs 2019’ van Stichting Lezen blijkt dat 89% van de ondervraagde leerkrachten het vergroten van de woordenschat een belangrijke reden vindt om aan leesbevordering in de klas te doen.

Hoe meer een kind leest, hoe groter de woordenschat wordt.

Lequ biedt hiervoor de oplossing. Lequ daagt leerlingen én leerkrachten uit om te kijken welke soort boeken en verhalen favoriet zijn. Voor de leerkracht is er een editie die heet Leeskracht met daarin extra informatie en opdrachten voor in de klas.

Lequ sluit volledig aan bij de taaladviezen van curriculum.nu!

  • Leerlingen werken met literaire en zakelijke teksten die inhoudelijk samenhangen, een uitdagende inhoud hebben en van goede taalkwaliteit zijn. Zo kunnen ze hun kennis van de wereld, hun taalkennis en hun woordenschat uitbreiden.

  • Er is in alle fasen van het primair en voortgezet onderwijs aandacht voor leesmotivatie en literaire competentie. Zo krijgen alle leerlingen de kans om lezers te worden en te blijven. Leerlingen verkennen verschillende situaties en maken kennis met personages uit verschillende werelden, culturen en perioden. Ze leren verschillende perspectieven innemen en hun eigen standpunten en oordelen ter discussie stellen.

“Lequ stimuleert leerlingen om hun leesvoorkeuren te ontdekken”

Veel gestelde vragen over Lequ

Is Lequ een methode? En hoe zet je het in?

Je kent ze vast wel: leerlingen die telkens naar de boekenkast lopen omdat het ze maar niet lukt om een boek te vinden dat bij ze past. Voor deze leerlingen is Lequ ideaal! Lequ is geen methode, maar je zet het wél heel gemakkelijk in naast iedere methode. Zo geef je samenhangend leesonderwijs en zorg je ervoor dat ook de heen-en-weer-lopende leerling met plezier leest! Een middenbouw- of bovenbouwpakket kan gedeeld worden met meerdere klassen, zodat deze na elkaar gebruik kunnen maken van de magazines.

Lequ is uitermate geschikt om, naast een boek dat je misschien al voorleest in de klas, op een frisse manier 15 minuten leesplezier per dag in te bouwen in het lesrooster. Centraal staat de leescirkel: Selecteren (het behandelen van de fragmenten in Lequ), Reageren (de (les)tips in leeskracht) en Lezen: voorlezen + zelfstandig lezen. Een suggestie voor hoe je deze 15 minuten per dag zou kunnen inplannen (in dit geval met Lequ nr 4) vind je in het schema hieronder.

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag
Week 1 Oriëntatiefase (zelfstandig lezen/bladeren) Voorlezen Boekfragment 1 Voorlezen Leeskracht Griezelig goede boeken
Week 2 Tataal/Letterpret - taalspelletjes Voorlezen Poezie Voorlezen Leeskracht Poëzie/Dierengedichten
Week 2 Boekfragment 2 Voorlezen Boekfragment 3 Voorlezen Leeskracht Woutertje Pieterse Prijs
Week 3 Fragment 4 Voorlezen Beeldtaal Voorlezen Leeskracht Een foto zegt meer dan 1000 woorden
Week 4 Fragment 4 Voorlezen Beeldtaal Voorlezen Leeskracht Een foto zegt meer dan 1000 woorden
Week 5 Vette track Voorlezen Songteksten bij Vette track Voorlezen Leeskracht Zomerlezen

Waarom vergroot het de woordenschat?

Hoe meer een kind leest, hoe groter de woordenschat wordt. Het is daarom extra fijn dat leerlingen lezen als iets leuks ervaren. Leesplezier is dé sleutel tot een betere lees- en taalvaardigheid. Kijk maar eens naar jezelf: als je een boek met veel plezier gelezen hebt, ben je geneigd om sneller nóg een boek te lezen. Herkenbaar?

Zet je Lequ klassikaal in of individueel?

Lequ is er voor de leerling, maar voor jóú is er een leerkrachtexemplaar. In de extra dikke leerkrachteditie vind je tips en achtergrondinformatie om je lessen te verrijken, en ook uitgewerkte lessen. Gebruik je Lequ voor de hele klas of per leerling? Het is helemaal aan jou!

Waarom 2 soorten tijdschriften?

1 is er meer gericht op de middenbouw (groep 3,4,5) en het andere tijdschrift is meer gericht op de bovenbouw (groep 6,7,8)

Wat kost een abonnement?

  • Een jaarabonnement kost €16,- per leerling. Je ontvangt hiervoor 4 keer per jaar het tijdschrift voor de leerling. Per groep ontvangt de leerkracht het tijdschrift Leeskracht met vele extra’s en toegang tot de website. Nu met gratis boek voor in de klas of voor in de schoolbibliotheek.

Lezen = plezier! Leerlingen vinden lezen met Lequ leuk! De fragmenten maken de leerlingen enthousiast over het boek. Hoe gaat het verhaal verder? Wie is de hoofdpersoon? Loopt het goed af? Nieuwsgierige koppies gegarandeerd! Naast de korte fragmenten vinden leerlingen ook stripverhalen, gedichten, leuke weetjes over taal en nog véél meer in Lequ.

Vergroot de woordenschat Hoe meer een kind leest, hoe groter de woordenschat wordt. Het is daarom extra fijn dat leerlingen lezen als iets leuks ervaren. Leesplezier is dé sleutel tot een betere lees- en taalvaardigheid. Kijk maar eens naar jezelf: als je een boek met veel plezier gelezen hebt, ben je geneigd om sneller nóg een boek te lezen. Herkenbaar?

Klassikaal of individueel inzetten? Jij kiest! Lequ is er voor de leerling, maar voor jóú is er een leerkrachtexemplaar. In dit exemplaar met uitvouwbare leerkrachtenkolom vind je uitgewerkte lessen en achtergrondinformatie om je lessen te verrijken. Gebruik je Lequ voor de hele klas of per leerling? Het is helemaal aan jou!

Even voorstellen...

Een redactieraad met liefde voor lezen, wat wil je nog meer. Ze stellen zich even voor!