Interview hoofdpersoon: Keverjongen

Ineens is de vader van Darkus* verdwenen. Het lijkt wel of hij in rook is opgegaan. De politie denkt dat hij is weggelopen, maar Darkus weet wel beter. Hij gaat zelf op onderzoek uit. Daarbij krijgt hij hulp van Baxter, een enorme kever! Hoe is het om bevriend te zijn met een insect? We vroegen het Darkus.

* Darkus bestaat niet echt. Toch kon Lequ! hem interviewen. Bijzonder hè?

Wat dacht jij dat er met je vader was gebeurd?
‘Ik was doodsbang. Hij zou me nooit zomaar achterlaten, dus ik wist dat het iets heel ergs moest zijn.’

Het was echt een rare zaak: ineens was hij verdwenen uit een kamer in het Natuurhistorisch Museum. Die ruimte had maar één deur en geen ramen. Hoe kan dat nou?
‘Ja, het was een raadsel. Hij had de deur van de kamer op slot gedaan en was er niet meer uitgekomen. Toen de politie de deur open ramde, was de kamer leeg. Zonder Baxter zou de puzzel nooit zijn opgelost!’

Je moest een tijdje bij je oom Max wonen. Hoe was dat?

‘Ik kende hem nog niet zo goed en wist alleen dat hij veel reisde. Ik vond hem wel aardig, maar hij heeft geen kinderen of normale dingen, zoals een tv of gamecomputer. Hij heeft alleen veel boeken en rare spullen uit andere landen. Ik was bang dat het oersaai zou worden, maar dat werd het niet.

Gelukkig maakte je snel nieuwe vrienden: Virginia en Bertolt. Waarom betrok je ze bij jouw geheime missie?

‘Er gebeurden zoveel rare dingen. Volwassenen zouden me nooit geloven. Het voelde goed om Virginia en Bertolt te kunnen vertrouwen. En zij wilden graag helpen.

En toen ontmoette je ook nog een enorme kever! Wat vond je zo leuk aan Baxter?

‘Baxter zorgde ervoor dat ik hem wel aardig móest vinden. In het begin was ik bang voor hem. Maar toen hielp hij me om pestkoppen te verslaan.

Hoe wist je wat hij bedoelde?

‘Hij zwaaide met zijn benen om naar dingen te wijzen, en tilde zijn hoorn op om te knikken of zijn hoofd te schudden. Het kostte wat tijd, maar toen ik doorhad dat hij mij begreep als ik praatte werd het makkelijker.

Kunnen mensen echt bevriend raken met insecten?

‘Natuurlijk! Mensen moeten gewoon wat meer tijd met ze doorbrengen, en meer over ze leren. Voor je het weet ben je beste vrienden. Het kost misschien wat moeite om een insect te begrijpen, maar het is het waard. Ze zijn heel slim.’

Jullie ontdekten dat je vader een machtige vijand had. Hoe was het om daarachter te komen?

Ik schrok ervan dat mijn vader geheimen voor me had. Ik zag hem alleen als mijn vader, maar vergat dat hij ook een leven had voor ik geboren werd.’

In dit verhaal ontmoette je veel enge volwassenen. Voor wie was je het meest bang?

‘Niemand op aarde maakt me banger dan Lucretia Cutter.’

In jouw strijd tegen haar werd je geholpen door insecten. Zou je niet liever wat grotere vrienden hebben gehad, zoals honden, tijgers, of olifanten misschien?

‘Nee. Insecten zijn heel flexibel en slim. En er zijn er wel triljoenen van!’

Welk van deze avonturen zul jij nooit meer vergeten?

‘Dat Baxter mijn beste vriend werd, heeft mijn leven veranderd. Hij heeft me ook al zo vaak gered! De eerste keer dat ik hem uit de broek van Humphrey Rot zag vallen, vergeet ik nooit meer.

Het kost misschien wat moeite om een insect te begrijpen, maar het is het waard

Wat gebeurde er na dit boek met Baxter?

‘Nou, in het tweede boek Keverkoningin reizen Baxter en ik naar Amerika. En in het derde boek gaan we naar de Amazone.

Eerst had alleen je vader een gevaarlijke vijand. Maar nu heb je er zelf ook een. Hoe is dat?

‘Ik zou liegen als ik zei dat ik niet bang voor haar ben. Maar ik ben ook een van de weinigen die haar kan stoppen: ik ben tenslotte de Keverjongen!’

Welke lessen heb je geleerd tijdens dit verhaal?

Onderschat nooit een kever. En ook: insecten hebben ons nodig om hun leefgebieden te beschermen. Wij verwoesten allerlei insectensoorten met ons gif. Dat is toch vreselijk?

Spelend lezen

Tessa Stoke

Twee taalspelletjes voor in de groep. Galgje, altijd leuk en iedereen kent het. Maar deze variant vast nog niet..

Welk boek verslond Lucas van het Jeugdjournaal? De Griezelbus!

Govrien Oldenburger

Lucas over De Griezelbus ‘Ik ben opgegroeid met griezelen. Mijn moeder keek veel griezelfilms, en mijn broer en ik vonden ze ook altijd vet..