Waarom gooi jij Matilda weg?

Met een klap sloeg ze de deur dicht, haar hakken stampten op weg naar mijn tafel. Ik keek op vanachter een stapel boeken, ze zwaaide dreigend naar me met een boek in haar hand. ‘Waarom gooi jij Matilda weg?’

Matilda, een van de mooiste boeken van Roald Dahl en ook een van mijn persoonlijke favorieten. Als deze juf dacht dat ik die zomaar weggooide, kon ik me haar boosheid wel voorstellen. Maar dat deed ik niet! Het boek in haar hand zat vol vlekken en penkrassen, de hoeken waren gescheurd en de kaft liet los. Niet echt een fris boek meer. 

Ik nam de juf het boek uit handen en stelde haar gerust. ‘Stel dat je een kind bent dat Matilda nog niet kent. Zou je dit boek dan uitkiezen uit de schoolbibliotheek? Of zou je voor deze gaan?’ Ik liet haar een prachtige, nieuwe versie van hetzelfde verhaal zien. Ze glimlachte. 

Als ik help om een schoolbibliotheek opruimen, gooien we nooit zomaar boeken weg. We maken een ruimte waar verhalen tot hun recht komen en kinderen graag komen om mooie boeken te vinden. Natuurlijk mag Matilda blijven. Maar dan wel in haar allerbeste jasje.


Met Leesvink adviseert Merel basisscholen bij het opzetten van een succesvolle schoolbibliotheek.

Contact: info@leesvink.nl

Songwriting

Govrien Oldenburger

Hoe maken de kinderen zelf een songtekst? Daar zijn een paar ingrediënten voor nodig: een onderwerp, mooie zinnen, een opbouw, en een goede titel..

Spelen met taal, of-niet-of-wel

Liselotte Dessauvagie

Heb je als kind ook zo genoten van De GVR van Roald Dahl? En herinner je je nog de grappige taal van de GVR? Hij had het over een ‘eerbare reus’ en over ‘akelijke snoskommers’. De taal bestaat niet, maar toch snap je meteen dat snoskommers niet bepaald smakelijk zullen zijn….