Verslonden: Noël van Kleef uit SpangaS

Heksen die je opvreten, een brief die naar de koning moet, opgroeien in een roversbende: wat er in je favoriete kinderboek gebeurt, vergeet je nooit meer. Welk boek verslond jij vroeger? We vragen het aan Noël van Kleef!

Over Noël

Leeftijd: 25
Bekend van: SpangaS: De Campus
Woont in: Rotterdam
Mooie boeken: 100% Anna, 100% Coco, Het Achterhuis

Noël over Hoe overleef ik mezelf?

Vroeger las ik heel graag. Dat ging niet zo snel, want ik ben dyslectisch. En ik ben óók ongeduldig: een onhandige combinatie. Vaak duurde het lezen me te lang. Als ik het te spannend vond, las ik het einde gewoon alvast! Als ik wist dat het goed kwam, kon ik verder lezen. Dat gaf rust. Het liefst las ik over meisjes die op mij leken, zodat ik me goed kon inleven. Het dagboek van Anne Frank heb ik meerdere keren gelezen. Anne was van mijn leeftijd en haar problemen waren deels die van mij, al zat zij natuurlijk in een heel andere situatie. Dat probeerde ik dan te begrijpen. Het stond ver van me af, maar voelde toch dichtbij.


Meteen verslaafd
Hoe overleef ik mezelf? las ik voor het eerst in groep zeven of acht en ik was meteen verslaafd. Het boek gaat over Rosa, ze heeft, net als ik, gescheiden ouders en ze wordt gepest. Dat herkende ik. Rosa wordt Miss Piggy genoemd op haar nieuwe school, en ze zit erg met zichzelf in de knoop. Ze gaat op zoek naar wie ze is en doet allerlei stoere dingen, zoals graffiti spuiten. Zelf werd ik ook erg gepest op school. Ik was altijd dat vollere meisje met die bril dat nergens bij paste. Door dit boek voelde ik me minder eenzaam. Er staan ook handige tips in. Rosa stuurt mailtjes aan haar beste vriend met lijstjes van hoe je dingen kunt aanpakken, zoals gezeur van ouders, huiswerk of omgaan met pestkoppen. Daar had ik veel aan.


Een eigen wereld

Alle boeken uit deze reeks waren belangrijk voor me. Ze gaven me hoop, er zat humor in en ik kreeg het gevoel dat alles wel goed kwam. Ik denk dat er voor iedereen iets herkenbaars in deze boeken zit, want iedereen gaat naar de brugklas en iedereen heeft onzekerheden. Dat is het leuke aan lezen: je kunt veel zelf invullen. In films en series wordt alles voorgekauwd. Je hoeft er alleen nog maar naar te kijken. Bovendien ziet niet iedereen zichzelf daarin terug: donkere, vollere vrouwen zoals ik zie je bijvoorbeeld niet vaak in films en series. In een boek wel, want daar kun je je eigen fantasie op loslaten. Door te lezen creëer je dus je eigen wereld. Dat vind ik mooi.

Hoe overleef ik mezelf?

Rosa (14) is net verhuisd en niet gelukkig. Haar ouders zijn gescheiden en op haar nieuwe school wordt ze erg gepest. Haar oplossing? Ze verandert zichzelf in Rooz. Rooz is stoer en heeft een piercing, paars haar en een eigen mening. Hoe overleef ik mezelf? is een deel uit een reeks van dertien boeken van schrijfster Francine Oomen. Van Hoe overleef ik de brugklas? tot Hoe overleef ik mijn ouders? Alle boeken gaan over Rosa, die in de serie steeds ouder wordt. De boeken zijn ook verfilmd.

Dat is het leuke aan lezen: je kunt veel zelf invullen

De schoolbibliotheek

Merel de Vink

Wat is beter; boeken in de klas of een centrale bibliotheek in de school? Die vraag krijg ik vaak als ik op bezoek ben op een basisschool..

Leescirkel

Liselotte Dessauvagie

‘Lezers worden gemaakt door lezers’, zegt de Engelse schrijver en bevlogen leesbevorderaar Aidan Chambers in zijn boek Leespraat. Goed voorbeeld doet immers goed volgen. In datzelfde boek, in het deel De Leesomgeving, schetst Chambers een beeld van de leescirkel. In al zijn simpelheid een heel sterk model voor leesbevordering..