Stripgedichten

Heb je wel eens gehoord van stripgedichten? Een stripgedicht is een mooie combinatie tussen poëzie en strips, tussen tekst en beeld. Edward van de Vendel en Floor de Goede brachten inmiddels meerdere titels uit. Natuurlijk kun je deze gedichten voorlezen, het zijn stuk voor stuk juweeltjes. Bijvoorbeeld over opa die zijn tenen laat zien.

De illustraties in stripvorm geven de gedichten een extra dimensie mee. Op de tekeningen gebeuren namelijk soms andere dingen dan in de tekst, ze vullen elkaar aan of spreken elkaar tegen. Scan een stripgedicht in, laat zien op het digibord en bespreek het met de klas. Hoe je dat goed kunt doen laat Roos Visser van Lezen Nou! in een filmpje goed zien.

Natuurlijk wil je hierna direct zelf aan de slag met gedichten en met strips. Doen! Gebruik strips zoals de Donald Duck en Suske & Wiske om op zoek te gaan naar mooie alliteraties, grappige zinnen etc. De kinderen kunnen er gedichten van maken en zelf stripplaatjes bijtekenen.

Dat kan natuurlijk ook bij bestaande gedichten. Kijk bijvoorbeeld op Raadgedicht.nl. En natuurlijk kun je ook zelf een gedicht maken aan de hand van stripplaatjes. Laat je creativiteit de vrije loop en ga aan de slag met de kinderen.

Zo lezen wij

Lequ Mascotte

‘Als ik me thuis een keer verveel, pak ik mijn Guinness Book of Records’, zegt Joep uit groep 7 van de KinderCampus in Hilversum. ‘Daar staan zulke gekke dingen in! Ik wil er zelf ook wel eens in komen te staan, maar ik weet nog niet waarmee.’.

Bekentenis

Dorothé Cras

Vroeger, als een boek té spannend werd, keek ik stiekem hoe het afliep. Ik kon zo gesteld raken op personages, dat ik het idee niet aankon dat ze hun doel niet zouden bereiken, of erger nog, dat ze het eind van het boek niet zouden halen. Door vluchtig mijn ogen over de laatste pagina’s te laten dwarrelen, probeerde ik mezelf voor de schok te behoeden van een onfortuinlijk einde van mijn papieren dierbaren..