Stripgedichten

Heb je wel eens gehoord van stripgedichten? Een stripgedicht is een mooie combinatie tussen poëzie en strips, tussen tekst en beeld. Edward van de Vendel en Floor de Goede brachten inmiddels meerdere titels uit. Natuurlijk kun je deze gedichten voorlezen, het zijn stuk voor stuk juweeltjes. Bijvoorbeeld over opa die zijn tenen laat zien.

De illustraties in stripvorm geven de gedichten een extra dimensie mee. Op de tekeningen gebeuren namelijk soms andere dingen dan in de tekst, ze vullen elkaar aan of spreken elkaar tegen. Scan een stripgedicht in, laat zien op het digibord en bespreek het met de klas. Hoe je dat goed kunt doen laat Roos Visser van Lezen Nou! in een filmpje goed zien.

Natuurlijk wil je hierna direct zelf aan de slag met gedichten en met strips. Doen! Gebruik strips zoals de Donald Duck en Suske & Wiske om op zoek te gaan naar mooie alliteraties, grappige zinnen etc. De kinderen kunnen er gedichten van maken en zelf stripplaatjes bijtekenen.

Dat kan natuurlijk ook bij bestaande gedichten. Kijk bijvoorbeeld op Raadgedicht.nl. En natuurlijk kun je ook zelf een gedicht maken aan de hand van stripplaatjes. Laat je creativiteit de vrije loop en ga aan de slag met de kinderen.

Podcasts over kinderboeken

Liselotte Dessauvagie

Tijdens het wandelen, een autorit, een klusje in huis of gewoon lekker languit op de bank. Een podcast kun je altijd en overal luisteren. Een podcast is een vooraf gemaakte audio-uitzending over allerlei soorten onderwerpen. Je kunt een podcast luisteren wanneer het jou uitkomt. Podcasts zijn er ook over kinderboeken, ken je deze al?.

Spelen met taal, of-niet-of-wel

Liselotte Dessauvagie

Heb je als kind ook zo genoten van De GVR van Roald Dahl? En herinner je je nog de grappige taal van de GVR? Hij had het over een ‘eerbare reus’ en over ‘akelijke snoskommers’. De taal bestaat niet, maar toch snap je meteen dat snoskommers niet bepaald smakelijk zullen zijn….