Spelen met taal, of-niet-of-wel

Heb je als kind ook zo genoten van De GVR van Roald Dahl? En herinner je je nog de grappige taal van de GVR? Hij had het over een ‘eerbare reus’ en over ‘akelijke snoskommers’. De taal bestaat niet, maar toch snap je meteen dat snoskommers niet bepaald smakelijk zullen zijn…

Schrijvers spelen met taal en dat maakt lezen zo aantrekkelijk. Woordgrapjes en stopwoordjes geven kleur aan het verhaal of de personages. In De Gorgels bijvoorbeeld hebben de wollige wezentjes hun eigen taaltje. Ze zeggen steeds of-niet-of-wel en helemaal en zeg maar. En Berggorgels blijken hun eigen accent te hebben, die zeggen ja of nee in plaats van of niet of wel. Ga maar eens op zoek met de kinderen en maak een Gorgel-(stop)woordenboek.

In de boeken van Sanne Rooseboom komen ook allerlei taalgrappen voor. In de boeken over het land Jippie geven de namen al heel wat weg van de personen. Want in Jippie is iedereen vrolijk, behalve prinses Super, die past qua chagrijn beter bij buurland Grom. In het boek Spreek je chocola? lijkt taal een probleem… hoe kun je vrienden worden als je elkaars taal niet begrijpt? Chocola blijkt een heel universele taal! Welke taal en stopwoorden hebben jullie in de klas? 

Bekentenis

Maurice van Kouwen

Aan het begin van iedere zomervakantie bracht mijn moeder een bananendoos vol met stripboeken mee naar huis. Daartussen vond ik Toppers in strip. Een bundel jeugdklassiekers zoals Alleen op de wereld, 20.000 mijlen onder zee en Huckleberry Finn in stripvorm..

Boekenfeesten

Liselotte Dessauvagie

Door het schooljaar heen zijn er veel mooie boekenfeesten om het lezen te bevorderen. Het bekendst is natuurlijk de Kinderboekenweek in oktober. Al ruim zestig jaar begint het leesplezier vroeg in het schooljaar. De tien dagen voor de herfstvakantie staan altijd in het teken van een thema. Net voor de Kinderboekenweek worden de Griffels en Penselen uitgereikt; prijzen voor het best geschreven en het best geïllustreerde boek van het afgelopen jaar..