Snelle werkvormen

Natuurlijk wil je meteen met alle mooie teksten en boeken aan de slag! Dat is helemaal niet moeilijk, er zijn veel snelle en makkelijke werkvormen waarmee je boeken onder de aandacht van de kinderen brengt. Wat dacht je van deze super leuke activiteiten:

Boekensushi

Maak een kring en geef ieder kind een boek, bijvoorbeeld de nieuwste titels in de schoolbibliotheek, of het boek dat ze aan het lezen zijn. Leg uit: ze hebben straks twee minuten om het boek te bekijken, voorkant, achterkant, doorbladeren, plaatjes bekijken. Op jouw teken gaan ze dat doen. Na twee minutenstoppen en de boeken een plek naar links doorgeven, weer twee minuten snuffelen. Nog eenmaal doorgeven. Dan hebben ze drie boeken bekeken. Bespreek kort na: wie ontdekte iets dat hij/zij graag zou willen lezen? Heb je iets gezien om een klasgenoot aan te raden?

Boekendans

Lekker (nieuwe) boeken bekijken, kan ook op muziek met beweging. Zet de stoelen in een kring en leg op iedere stoel een boek. Zet een gezellig muziekje op. De kinderen bewegen vrij door het lokaal.Als de muziek stopt, ga je zitten op de dichtstbijzijnde stoel, wees gerust: er zijn evenveel stoelen en boeken als kinderen natuurlijk. Bekijk enkele minuten het boek op je stoel, blader het door, lees een stukje. Als de muziek weer begint, leg je het boek terug op de stoel en bewegen maar weer. Herhalen naar believen en kort nabespreken; wie heeft een mooi boek gevonden?

Boekenwurm

Laat kinderen op een rond vouwblaadje de titel van een boek schrijven dat ze mooi vonden en graag aan een ander aan willen raden. Laat ze er eventueel iets bij tekenen. Plak de diverse ronde vouwblaadjes achter elkaar en zie daar: een echte boekenwurm van jouw klas! Je kunt natuurlijk ook ieder kind gaandeweg het schooljaar zijn of haar eigen boekenwurm laten maken.

Zie ook: pro.debibliotheekopschool.nl/dam/ lezen/20171020-werkvormenvoordeboekenkring.pdf

Spannende verhalen

Tessa Stoke

Met spannende verhalen ontsnappen kinderen naar een andere wereld. Een wereld met helden en heldinnen, met de geruststellende gedachte dat verhalen doorgaans goed eindigen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen waarschijnlijk hiermee onderbewuste angsten en verlangens verwerken..

Boekenfeesten

Liselotte Dessauvagie

Door het schooljaar heen zijn er veel mooie boekenfeesten om het lezen te bevorderen. Het bekendst is natuurlijk de Kinderboekenweek in oktober. Al ruim zestig jaar begint het leesplezier vroeg in het schooljaar. De tien dagen voor de herfstvakantie staan altijd in het teken van een thema. Net voor de Kinderboekenweek worden de Griffels en Penselen uitgereikt; prijzen voor het best geschreven en het best geïllustreerde boek van het afgelopen jaar..