Perspectief

Verhalen worden altijd door iemand verteld. Dat kan vanuit het ik-perspectief, je leeft dan volledig mee met de hoofdpersoon. Je leest precies wat die denkt, doet en voelt. Bijvoorbeeld in Het werkstuk van Simon van der Geest: ‘“Ja hoor”, lieg ik. De kleinste teen van mijn rechtervoet begint onmiddellijk te tintelen. Voor de juf meer kan vragen haast ik me terug naar mijn plaats.’


Andere verhalen hebben een alwetende verteller. De alwetende verteller weet van alle personages wat ze doen, voelen en denken. Bijvoorbeeld in Lampje van Annet Schaap:

Achter haar, op de planken aan de muur, staan de boeken met hun bruine ruggen. Ze hoort ze zachtjes schuifelen. Ze stoten elkaar aan natuurlijk, en fluisteren over haar. Zij? Dat kind met die dweil? Gaat die leren lezen? Ze ritselen met hun bladzijden en lachen haar zachtjes uit.

En dan zijn er soms verhalen die een heel ander perspectief kiezen, een verteller in de tweede persoon enkelvoud. Gideon Samson doet dat bijvoorbeeld in Zwarte Zwaan en in Eilanddagen:

Je staat er. Jij wel. In de schooltas op je rug zit geen broodtrommeltje of versgemaakt huiswerk, maar een fonkelnieuw paspoort, een uitgeschakelde telefoon, een half ingevuld puzzelboekje en een bijna leeggegeten zak drop.

Praat er eens over met de kinderen. Welk perspectief gebruikt de schrijver van het boek dat ze nu lezen? Hebben ze een voorkeur voor een manier van vertellen? Er is geen goed of fout, zo leer je verhalen beter kennen.


Vrij lezen

Liselotte Dessauvagie

Een paar kinderen uit je klas kijken even op uit hun boek wanneer je hardop in de lach schiet. ‘Is je boek grappig juf?’, fluistert die ene enthousiaste jongen vooraan. ‘Jazeker’, knipoog je terug, Misschien lees ik straks wel een stukje voor! Het gaat over een jongetje dat net zulke grappen uithaalt als jij.’ Intussen is de rest van de klas weer verdiept in ieder zijn eigen boek. Tevreden kijk je de klas rond. Een paar kinderen zit met opgetrokken knieën tegen de verwarming, eentje zit in kleermakerszit onder haar tafel, de rest zit op z’n plek. Je keert weer terug naar het verhaal van Ole in Het Pungelhuis..

Podcasts over kinderboeken

Liselotte Dessauvagie

Tijdens het wandelen, een autorit, een klusje in huis of gewoon lekker languit op de bank. Een podcast kun je altijd en overal luisteren. Een podcast is een vooraf gemaakte audio-uitzending over allerlei soorten onderwerpen. Je kunt een podcast luisteren wanneer het jou uitkomt. Podcasts zijn er ook over kinderboeken, ken je deze al?.