Wat heb je nodig? Pofmais, een fornuis of een elektrisch kookplaatje, ovenwanten en een pannetje met een dikke bodem. Het leukst is een pannetje met een glazen deksel. Dan kunnen de kinderen zien wat er gebeurt.
Giet een dun laag je plantaardige olie in de pan en leg er een maiskorrel in. Deksel erop. Als die ene maiskorrel poft, is de olie heet genoeg. Dan kun je er een half kopje mais aan toevoegen en mag de deksel terug op de pan. Schud de pan af en toe (eventueel met ovenhandschoenen) zodat de maiskorrels keren.
Als het poffen begint, mag de pan nog iets heter en de deksel een beetje scheef om de stoom te laten ontsnappen. Tussendoor nog een keer schudden met de deksel even terug op de pan. Als er nog maar om de drie à vier seconde een korrel poft, is de popcorn klaar. Fornuis uit en de popcorn in een schaal. Smullen maar!
Als je het allemaal te veel gedoe vindt, biedt magnetronpopcorn uiteraard uitkomst. Dat lukt eigenlijk altijd. Nou ja, bijna. Vraag maar aan Bob Popcorn.