Ouderwets lekker

Verras de kinderen bij het vrij lezen eens met een bak lekkere popcorn. Gewoon uit een pannetje. Daarmee maak je ouderwets lekkere popcorn. En het maken, is ook een feestje.

Wat heb je nodig? Pofmais, een fornuis of een elektrisch kookplaatje, ovenwanten en een pannetje met een dikke bodem. Het leukst is een pannetje met een glazen deksel. Dan kunnen de kinderen zien wat er gebeurt.

Giet een dun laag je plantaardige olie in de pan en leg er een maiskorrel in. Deksel erop. Als die ene maiskorrel poft, is de olie heet genoeg. Dan kun je er een half kopje mais aan toevoegen en mag de deksel terug op de pan. Schud de pan af en toe (eventueel met ovenhandschoenen) zodat de maiskorrels keren.

Als het poffen begint, mag de pan nog iets heter en de deksel een beetje scheef om de stoom te laten ontsnappen. Tussendoor nog een keer schudden met de deksel even terug op de pan. Als er nog maar om de drie à vier seconde een korrel poft, is de popcorn klaar. Fornuis uit en de popcorn in een schaal. Smullen maar!

Als je het allemaal te veel gedoe vindt, biedt magnetronpopcorn uiteraard uitkomst. Dat lukt eigenlijk altijd. Nou ja, bijna. Vraag maar aan Bob Popcorn.


Karakters

Tessa Stoke

Meneer Duffeling was ‘groot en gezet en had bijna geen nek’. Zijn vrouw was ‘mager en haar nek was twee keer zo lang als normaal’, wat goed van pas kwam om de buren over de schutting te begluren..

De doorgaande leeslijn

Liselotte Dessauvagie

Stichting Lezen bracht in juni 2020 De Doorgaande Leeslijn uit. Een document waarin de leesontwikkeling van 0 tot 20 jaar beschreven wordt en vooral: wat er voor nodig is om deze ontwikkeling te stimuleren. Want hoe fijn zou het zijn als kinderen niet alleen vaardige, maar ook gemotiveerde lezers worden?.