Ouderwets lekker

Verras de kinderen bij het vrij lezen eens met een bak lekkere popcorn. Gewoon uit een pannetje. Daarmee maak je ouderwets lekkere popcorn. En het maken, is ook een feestje.

Wat heb je nodig? Pofmais, een fornuis of een elektrisch kookplaatje, ovenwanten en een pannetje met een dikke bodem. Het leukst is een pannetje met een glazen deksel. Dan kunnen de kinderen zien wat er gebeurt.

Giet een dun laag je plantaardige olie in de pan en leg er een maiskorrel in. Deksel erop. Als die ene maiskorrel poft, is de olie heet genoeg. Dan kun je er een half kopje mais aan toevoegen en mag de deksel terug op de pan. Schud de pan af en toe (eventueel met ovenhandschoenen) zodat de maiskorrels keren.

Als het poffen begint, mag de pan nog iets heter en de deksel een beetje scheef om de stoom te laten ontsnappen. Tussendoor nog een keer schudden met de deksel even terug op de pan. Als er nog maar om de drie à vier seconde een korrel poft, is de popcorn klaar. Fornuis uit en de popcorn in een schaal. Smullen maar!

Als je het allemaal te veel gedoe vindt, biedt magnetronpopcorn uiteraard uitkomst. Dat lukt eigenlijk altijd. Nou ja, bijna. Vraag maar aan Bob Popcorn.


Karakters

Tessa Stoke

Meneer Duffeling was ‘groot en gezet en had bijna geen nek’. Zijn vrouw was ‘mager en haar nek was twee keer zo lang als normaal’, wat goed van pas kwam om de buren over de schutting te begluren..

De diepte in met Ole uit Het Pungelhuis

Govrien Oldenburger

‘Ik mocht niet in het verleden peuren’ Ole dacht dat hij geen opa had. Tot die overleed. En toen moest Ole ook nog eens in zijn huis gaan wonen! Een groot, oud huis in de bossen bij de grens met België. Daar ontdekt hij waarom z’n vader nooit over het verleden wilde praten. Hoe was dat voor Ole? We vroegen het hem zelf..