Kunst voor kinderen

In een prentenboek vormt de afbeelding de basis van het verhaal. In de tekst gebeurt niet per se hetzelfde als op de tekeningen, dat maakt prentenboeken extra interessant om goed te bekijken. Kleine grapjes of details in beeld en woord maken het spannend. Prenten zijn dus eigenlijk net kunstwerken!

Bij het Kunstmuseum in Den Haag hebben ze dit mooi gecombineerd. In de serie Kinderkunstboeken hebben ze, samen met Uitgeverij Leopold, prentenboeken uitgegeven over kunstenaars. Deze boeken zijn een uitstekende ingang om kunst met kinderen te bespreken en te bekijken. En natuurlijk kun je vervolgens zelf aan de slag met de getoonde kunstvorm. Welke kunst maken jullie?

Wat is kunst eigenlijk? Die vraag staat centraal in het nieuwe boek Wat is kunst? van Ted van Lieshout. Het meisje dat de vraag stelt wordt uitgedaagd om in haar eigen verbeelding op zoek te gaan naar het antwoord. En daarmee ook de lezer. Ondertussen vertelt de schrijver over kunst en cultuur, van vroeger tot nu. Een veelzijdig boek. Deze boeken nodigen naast kijk- en leesplezier ook uit tot maakplezier!


Het Kunstmuseum: www.kunstmuseum.nl/nl/bezoek/activiteiten/kinderkunstboeken 

Songwriting

Govrien Oldenburger

Hoe maken de kinderen zelf een songtekst? Daar zijn een paar ingrediënten voor nodig: een onderwerp, mooie zinnen, een opbouw, en een goede titel..

De Boekenkring

Liselotte Dessauvagie

Op de vraag wie iets heeft voor de komende boekenkring, schieten meerdere vingers de lucht in. Binnen een paar tellen heb je een lijstje klaar; een paar groepjes kinderen gaan iets voorbereiden tijdens zelfstandig werken en zelf ga je ook iets doen..