In medias res

Medias… wat? Deze Latijnse uitdrukking betekent: ‘in het midden van de zaken’. Oftewel, middenin het verhaal beginnen. Verhalen kennen een vertelvolgorde. En die volgorde kan mede bepalen hoe we een verhaal dat we lezen of luisteren ervaren.

Sommige verhalen zijn keurig chronologisch, ze beginnen bij het begin en eindigen bij het eind. Dat is wel zo overzichtelijk. Voor jonge kinderen is dat vaak heel erg fijn.

Andere verhalen kennen flashbacks, waarbij de schrijver opeens iets uit het verleden laat zien. Of een flashforward, de schrijver laat de lezer alvast even vooruit spieken. Vaak helpt dit om de gebeurtenissen in het verhaal beter te begrijpen, al moet je als lezer wel doorhebben dat er gesprongen wordt in de tijd.

En er zijn dus ook verhalen die zomaar in het midden beginnen. Best lastig, want als lezer zit je dus ook opeens midden in het verhaal. Over wie gaat dat verhaal eigenlijk en waar speelt het zich af? De lezer moet aan het werk om dat uit te vogelen.

Eén van de mooiste voorbeelden van In medias res is het boek Boy 7 van Mirjam Mous. Je hebt geen idee waar in je beland bent, net als de hoofdpersoon! Zó spannend, je wilt meteen doorlezen! 

Bekentenis

Dorothé Cras

Vroeger, als een boek té spannend werd, keek ik stiekem hoe het afliep. Ik kon zo gesteld raken op personages, dat ik het idee niet aankon dat ze hun doel niet zouden bereiken, of erger nog, dat ze het eind van het boek niet zouden halen. Door vluchtig mijn ogen over de laatste pagina’s te laten dwarrelen, probeerde ik mezelf voor de schok te behoeden van een onfortuinlijk einde van mijn papieren dierbaren..

Lezen in het nieuws

Liselotte Dessauvagie

Lezen is veel in het nieuws de laatste tijd. De PISA-cijfers liegen er dan ook niet om: Nederlandse jongeren zijn niet alleen steeds minder vaardig in lezen, ze vinden het ook niet leuk. Arjen Lubach maakte er een uitgebreid filmpje over in zijn programma Zondag met Lubach..