Fantasie

Is Bob Popcorn een fantasievriendje of toch niet? Het boek geeft hierover geen uitsluitsel. En als Bob niet bestaat, hoe had Lequ! hem dan kunnen interviewen?

Kinderen lezen graag fantasieboeken. Ze ontsnappen naar een wereld met helden en heldinnen, met de geruststellende gedachten dat verhalen doorgaans goed eindigen. Waarschijnlijk verwerken kinderen hiermee onderbewuste angsten en verlangens. Fantasieverhalen in boeken zijn bij volwassenen relatief minder populair. Toch is de behoefte er wel gezien het succes van Harry Potter, en de trilogie van In de ban van de ring.

Fictie is per definitie fantasie. Maar ook fantasie kent gradaties. Verzonnen verhalen hadden soms echt gebeurd kunnen zijn. Boeken staan ook vol met gebeurtenissen die zeer onwaarschijnlijk volgens de natuurwetten onmogelijk zijn. Waar ligt die grens? En waarom kan iets eigenlijk niet? Gebeuren er dingen in de boeken die de kinderen lezen die in het echt niet mogelijk zijn? Een mooi onderwerp van gesprek in de groep.

Fantasie en werkelijkheid lopen bij kinderen vanaf groep 3 natuurlijk steeds minder door elkaar. Reden te meer om die fantasie uit te dagen. Welke vraag zouden zij willen stellen aan de hoofdpersoon uit hun boek? Daag ze uit!

De schoolbibliotheek

Merel de Vink

Wat is beter; boeken in de klas of een centrale bibliotheek in de school? Die vraag krijg ik vaak als ik op bezoek ben op een basisschool..

Woordenbrij

Liselotte Dessauvagie

Ik schep en schrap, ik zucht en zoek. Ik speur naar parels in het woordenboek..