Waaruit bestaat een goede collectie?

Een uitnodigende schoolbibliotheek bestaat uit boeken voor iedereen. De collectie moet zo divers zijn dat ieder kind erin wil ronddwalen, omdat het zeker weet dat er iets te vinden is dat aanspreekt. Onderzoek wijst uit dat er minimaal vijf boeken per leerling in de collectie beschikbaar moeten zijn zodat er voor elk kind iets te kiezen valt. Idealiter zijn dat er nog iets meer, gemiddeld 7 à 8 boeken per leerling, prentenboeken en informatieve boeken meegeteld.

Naast een basiscollectie met een gevarieerde AVI-start en beginnend lezen-afdeling en ruime keuze uit verhalende fictie moet er ook ruimte zijn voor boeken uit series die geschikt zijn voor kinderen die net wat beter of juist wat minder goed lezen, zoals Tijgerlezen, Toneellezen en Zoeklicht. Een aparte plank voor gedichtenbundels en fijne sprookjes- en voorleesboeken is onmisbaar. 

Vergeet ook de informatieve boeken niet, want er worden zulke mooie informatieve boeken voor kinderen uitgegeven dat deze ook echt een plek verdienen in elke schoolbieb. Kinderen die wat minder graag lezen kunnen soms helemaal opgaan in mooie non-fictie boeken over onderwerpen waar ze interesse in hebben en deze titels kiezen voor het vrij-lezen moment in de klas. 

De ideale collectie is dus een collectie waarin ieder kind mooie boeken vindt en graag weer naartoe gaat om wat nieuws te kiezen. Kinderen die meer plezier hebben in lezen omdat ze kunnen lezen wat ze leuk vinden, gaan meer, en daardoor ook beter, lezen.   

In de volgende Lequ!

waarom gooi jij Matilda weg? Met Leesvink adviseert Merel basisscholen bij het opzetten van een succesvolle schoolbibliotheek. Contact: info@leesvink.nl

Spelend lezen

Tessa Stoke

Twee taalspelletjes voor in de groep. Galgje, altijd leuk en iedereen kent het. Maar deze variant vast nog niet..

Dit boek verslond Markie: H.I.V.E.S. - Hoger Instituut Voor Eersteklas Schurken

Govrien Oldenburger

Heksen die je opvreten, een brief die naar de koning moet, opgroeien in een roversbende: wat er in je favoriete kinderboek gebeurt, vergeet je nooit meer. Welk boek verslond jij vroeger? We vragen het aan Markie Lucas!.