De wereld in boeken

Boeken kunnen kinderen een venster op de wereld bieden, maar ook een spiegel zijn. Soms lees je over nieuwe en onbekende werelden en mensen, soms herken je je eigen problemen of vreugdes. Boeken zijn dé ideale manier om iets over jezelf en anderen te weten te komen. Door boeken te lezen, kun je je makkelijker inleven in anderen.

De serie Van klein tot groots van uitgeverij De Vier Windstreken laat kinderen (én volwassenen) de levensverhalen van belangrijke vrouwen in de geschiedenis zien. Deze serie is voor jong en oud om te lezen, voor te lezen en te bespreken. De boeken van Martine Letterie zoals Kinderen met een ster en Verboden te vliegen zijn een laagdrempelige manier om thema’s uit De Tweede Wereldoorlog te introduceren in de middenbouw.  

Lezen is kijken door andermans ogen. Door lezen kun je de maatschappij beter begrijpen. Niet alleen de geschiedenis, maar ook het heden. Wat dacht je van het boek Mijn dagen met Niets van Mireille Geus over de lockdown in de corona-crisis? Neem eens een kijkje op de website Lezen met andermans ogen en verdiep je in de ander!  

Verslonden: Noël van Kleef uit SpangaS

Govrien Oldenburger

Heksen die je opvreten, een brief die naar de koning moet, opgroeien in een roversbende: wat er in je favoriete kinderboek gebeurt, vergeet je nooit meer. Welk boek verslond jij vroeger? We vragen het aan Noël van Kleef!.

Spelen met taal, of-niet-of-wel

Liselotte Dessauvagie

Heb je als kind ook zo genoten van De GVR van Roald Dahl? En herinner je je nog de grappige taal van de GVR? Hij had het over een ‘eerbare reus’ en over ‘akelijke snoskommers’. De taal bestaat niet, maar toch snap je meteen dat snoskommers niet bepaald smakelijk zullen zijn….