Boekenfeesten

Door het schooljaar heen zijn er veel mooie boekenfeesten om het lezen te bevorderen. Het bekendst is natuurlijk de Kinderboekenweek in oktober. Al ruim zestig jaar begint het leesplezier vroeg in het schooljaar. De tien dagen voor de herfstvakantie staan altijd in het teken van een thema. Net voor de Kinderboekenweek worden de Griffels en Penselen uitgereikt; prijzen voor het best geschreven en het best geïllustreerde boek van het afgelopen jaar.

Veel scholen kiezen tijdens de Kinderboekenweek ook de voorleeskampioen van de school. Deze kan dan meedoen aan de regionale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. Je kunt de leerlingen opgeven voor 1 december. En wie weet schopt jullie leerling het wel tot de provinciale ronde of zelfs de landelijke finale in mei.

Vervolgens zijn in januari de Nationale Voorleesdagen, met een Prentenboek van het jaar. Deze week is gericht op kinderen die nog niet zelf lezen, van 0 tot 6 jaar. Maar natuurlijk kan de hele school aandacht besteden aan voorlezen tijdens deze dagen.

Eind januari is ook de Dag van de poëzie en de Poëzieweek. Met behulp van Raadgedicht.nl kun je overigens het jaar rond aan de slag met gedichten.

Het voorjaar is de tijd voor de Kinderjury, dan bepalen kinderen zelf wat zij het beste boek van het afgelopen jaar vonden. Er zijn eventueel tiplijsten om je te helpen kiezen. Eind mei, begin juni kun je dan weer de materialen voor het schooljaar erop bestellen.

Spelend lezen

Tessa Stoke

Twee taalspelletjes voor in de groep. Galgje, altijd leuk en iedereen kent het. Maar deze variant vast nog niet..

Boeken zoeken

Liselotte Dessauvagie

En dan staat die ene leerling weer voor je neus: ‘Meester, wat zal ik nu eens lezen?’ Of die andere: ‘Juf, er is geen leuk boek om te lezen!’ Je kent ze wel, de leesfanaat die zowat de hele bibliotheek al uit heeft en de aarzelende lezer die het juiste boek nog niet gevonden heeft. Hoe kun je die twee nou het beste helpen?.