Boekenfeesten

Door het schooljaar heen zijn er veel mooie boekenfeesten om het lezen te bevorderen. Het bekendst is natuurlijk de Kinderboekenweek in oktober. Al ruim zestig jaar begint het leesplezier vroeg in het schooljaar. De tien dagen voor de herfstvakantie staan altijd in het teken van een thema. Net voor de Kinderboekenweek worden de Griffels en Penselen uitgereikt; prijzen voor het best geschreven en het best geïllustreerde boek van het afgelopen jaar.

Veel scholen kiezen tijdens de Kinderboekenweek ook de voorleeskampioen van de school. Deze kan dan meedoen aan de regionale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. Je kunt de leerlingen opgeven voor 1 december. En wie weet schopt jullie leerling het wel tot de provinciale ronde of zelfs de landelijke finale in mei.

Vervolgens zijn in januari de Nationale Voorleesdagen, met een Prentenboek van het jaar. Deze week is gericht op kinderen die nog niet zelf lezen, van 0 tot 6 jaar. Maar natuurlijk kan de hele school aandacht besteden aan voorlezen tijdens deze dagen.

Eind januari is ook de Dag van de poëzie en de Poëzieweek. Met behulp van Raadgedicht.nl kun je overigens het jaar rond aan de slag met gedichten.

Het voorjaar is de tijd voor de Kinderjury, dan bepalen kinderen zelf wat zij het beste boek van het afgelopen jaar vonden. Er zijn eventueel tiplijsten om je te helpen kiezen. Eind mei, begin juni kun je dan weer de materialen voor het schooljaar erop bestellen.

Tekenen en lezen

Govrien Oldenburger

Mooie prentenboeken met prachtige platen nodigen uit tot zelf tekenen. Ook verhalen, voorgelezen of lekker zelf gelezen, kun je heel goed gebruiken als basis voor een tekenles..

Songwriting

Govrien Oldenburger

Hoe maken de kinderen zelf een songtekst? Daar zijn een paar ingrediënten voor nodig: een onderwerp, mooie zinnen, een opbouw, en een goede titel..