Bekentenis van de redactieraad

Als kind groeide ik op in een huis vol boeken. In de woonkamer stond een grote boekenkast, mijn broers en ik hadden onze eigen verzameling op onze kamers en mijn vaders collectie was verdeeld over verschillende kamers. Ik kan me hem eigenlijk nauwelijks anders herinneren dan in zijn fauteuil, achter een boek of krant.

Helaas heb ik zelf nooit de rust gehad om overal en altijd te lezen. Ik heb een druk hoofd en het lukt me niet om zomaar even te gaan zitten en me op een boek te concentreren. Gelukkig ben ik ook niet goed in wachten en zijn wachtmomenten daarom juist de perfecte momenten voor mij om te lezen: terwijl ik wacht in de trein, als ik eten afhaal of tot ik in slaap val, kan ik heerlijk in andermans leven duiken, naar andere werelden en tijden reizen en komt mijn hoofd helemaal tot rust. 

Behalve alle bekende redenen waarom lezen belangrijk is voor kinderen, is lezen volgens mij ook goed voor de rust in je hoofd. Zeker in deze zap-maatschappij, met veel schermpjes en concentratieproblemen: het dompelt je onder in een heerlijk ontspannend bad. 


Miriam Bakker is lid van de redactieraad van Lequ! en is bibliothecaris en NBD Biblion Jeugdspecialist 2020 


Tekenen en lezen

Govrien Oldenburger

Mooie prentenboeken met prachtige platen nodigen uit tot zelf tekenen. Ook verhalen, voorgelezen of lekker zelf gelezen, kun je heel goed gebruiken als basis voor een tekenles..

Interview met Bobba (de Gorgels)

Govrien Oldenburger

Bobba heeft een belangrijke taak: Melle beschermen. Elke nacht houdt hij valse Brutelaars op afstand, terwijl Melle slaapt. Wat vindt hij van zijn werk? Lequ! mocht de dappere Waakgorgel wat vragen stellen..