Bekentenis

Aan het begin van iedere zomervakantie bracht mijn moeder een bananendoos vol met stripboeken mee naar huis. Daartussen vond ik Toppers in strip. Een bundel jeugdklassiekers zoals Alleen op de wereld, 20.000 mijlen onder zee en Huckleberry Finn in stripvorm.

De originele boeken heb ik nooit gelezen, zal ik eerlijk bekennen. Ik ken al mijn klassiekers alleen uit deze strips.
Mijn moeder was slim. Het maakte haar niet uit wat we lazen, als we maar lazen! De strips die ik verslond, waren een opstap naar meer. Via De kleine kapitein en De gebroeders Leeuwenhart, aangedragen door enthousiaste meesters en juffen, werd ik een fervent lezer.

Nog steeds ben ik een stripliefhebber, en kinderboeken lees ik ook nog graag. Als leerkracht en later schooldirecteur werd mij duidelijk dat er meer nodig is dan een methode voor begrijpend lezen en een mooie schoolbibliotheek om kinderen met plezier te laten lezen. Met Lequ! willen we daarbij helpen. Door kinderen te laten ontdekken wat een rijkheid aan boeken er is en door leerkrachten zo praktisch mogelijk te ondersteunen bij leesbevordering. Veel plezier met Lequ!


Maurice van Kouwen,

ThiemeMeulenhoff

'De originele boeken heb ik nooit gelezen, zal ik eerlijk bekennen.'

Bekentenis

Dorothé Cras

Vroeger, als een boek té spannend werd, keek ik stiekem hoe het afliep. Ik kon zo gesteld raken op personages, dat ik het idee niet aankon dat ze hun doel niet zouden bereiken, of erger nog, dat ze het eind van het boek niet zouden halen. Door vluchtig mijn ogen over de laatste pagina’s te laten dwarrelen, probeerde ik mezelf voor de schok te behoeden van een onfortuinlijk einde van mijn papieren dierbaren..

Perspectief

Liselotte Dessauvagie

Verhalen worden altijd door iemand verteld. Dat kan vanuit het ik-perspectief, je leeft dan volledig mee met de hoofdpersoon. Je leest precies wat die denkt, doet en voelt. Bijvoorbeeld in Het werkstuk van Simon van der Geest: ‘“Ja hoor”, lieg ik. De kleinste teen van mijn rechtervoet begint onmiddellijk te tintelen. Voor de juf meer kan vragen haast ik me terug naar mijn plaats.’.