Artikelen

Praktische kennis die je direct in de groep kunt toepassen. En allemaal gebaseerd op evidence over leesbevordering. Dat is wat Lequ verstaat onder leeskracht!

Uitgelicht in Lequ 3

Lequ Mascotte

Ook in de derde editie van Lequ weer een prachtige selectie met heerlijke boeken.

Dit boek verslond Markie: H.I.V.E.S. - Hoger Instituut Voor Eersteklas Schurken

Govrien Oldenburger

Heksen die je opvreten, een brief die naar de koning moet, opgroeien in een roversbende: wat er in je favoriete kinderboek gebeurt, vergeet je nooit meer. Welk boek verslond jij vroeger? We vragen het aan Markie Lucas!

Waarom gooi jij Matilda weg?

Merel de Vink

Met een klap sloeg ze de deur dicht, haar hakken stampten op weg naar mijn tafel. Ik keek op vanachter een stapel boeken, ze zwaaide dreigend naar me met een boek in haar hand. ‘Waarom gooi jij Matilda weg?’

Voorlezen is leesbevordering

Liselotte Dessauvagie

Voorlezen is gemakkelijke leesbevordering. Plezier voor kinderen én leerkracht. Samen verhalen beleven zodat je je kunt inleven in een ander. Voorlezen helpt kinderen bovendien bij het taal- en leesonderwijs, omdat boekentaal veel rijker is dan gesproken taal.

Spelen met taal, of-niet-of-wel

Liselotte Dessauvagie

Heb je als kind ook zo genoten van De GVR van Roald Dahl? En herinner je je nog de grappige taal van de GVR? Hij had het over een ‘eerbare reus’ en over ‘akelijke snoskommers’. De taal bestaat niet, maar toch snap je meteen dat snoskommers niet bepaald smakelijk zullen zijn…

Lequ! Wetenschappelijk onderbouwd leesplezier

Terwijl de kinderen in Lequ ontdekken wat zij leuk vinden om te lezen weet jij als leerkracht meer. Bij elke set tijdschriften – voor de startende of de gevorderde leerling – is er een speciale editie voor de leerkracht met extra informatie over de besproken boeken en wetenschappelijk onderbouwde praktische tips om het leesplezier van de leerlingen te vergroten.

Songwriting met de klas (deel 3)

Govrien Oldenburger

Hoe maak je een songtekst met de klas? Daar zijn een paar ingrediënten voor nodig: een onderwerp, mooie zinnen, een opbouw en een goede titel. In Songwriting met de klas deel drie: hoe bouw je een songtekst op?

Kunst voor kinderen

Liselotte Dessauvagie

In een prentenboek vormt de afbeelding de basis van het verhaal. In de tekst gebeurt niet per se hetzelfde als op de tekeningen, dat maakt prentenboeken extra interessant om goed te bekijken. Kleine grapjes of details in beeld en woord maken het spannend. Prenten zijn dus eigenlijk net kunstwerken!

Stemmen maar!

Liselotte Dessauvagie

In het afgelopen jaar zijn weer veel prachtige kinder- en jeugdboeken verschenen. Maar welk boek vonden de kinderen van Nederland nu het allermooist? Dat bepaalt de Kinderjury. Daarin beslissen alle kinderen samen wie deze prijs wint!